Javni poziv Ciljana znanstvena istraživanja

Datum objave: 21.4.2023.

FOND: Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Referentni broj: NPOO.C3.2.R3-I1.04

Status: Zatvoren

Datum početka prijave: 24.4.2023.

Rok za podnošenje projektnih prijava: 20.10.2023.

Prihvatljivi korisnici:

  1. Mikro poduzetnici
  2. Mali poduzetnici
  3. Srednji poduzetnici
  4. Veliki poduzetnici
  5. Znanstvenoistraživačke institucije

Projekte provode konzorciji, sastavljeni od prijavitelja i jednog ili više partnera, a u konzorciju treba biti najmanje jedna istraživačka organizacija i jedno poduzeće. Istraživačka organizacija i poduzeće mogu imati ulogu prijavitelja ili partnera.

VAŽNO (15.9.2023.): Objavljena je treća izmjena poziva kojom se između ostalog produljuje rok za podnošenje projektnih prijedloga do 20. listopada 2023. Više na poveznici…

VAŽNO (14.8.2023.): Objavljena je druga izmjena poziva kojom je između ostalog, produljen rok za dostavu projektnih prijedloga do 29.9.2023.

VAŽNO (24.5.2023.): Objavljena je prva izmjena poziva kojom je između ostalog produljen rok za dostavu projektnih prijedloga do 15.9.2023.

Svrha poziva: Cilj poziva je povećanje razine razvoja novih tehnologija, proizvoda i procesa provođenjem kolaborativnih primijenjenih istraživanja. Programom se želi potaknuti stvaranje dugoročnih odnosa i suradnje između članova konzorcija koji bi se nastavili i nakon provedbe podržanih projekata. Suradnja će pomoći istraživačkim organizacijama u zajedničkom definiranju istraživanja s poslovnim sektorom, što će istraživanju dati veću praktičnu važnost. S druge strane, potpora će poduzećima omogućiti da se više uključe u vrhunska istraživanja, pomoći im da bolje razumiju akademsku zajednicu i da, dugoročno gledano, imaju koristi od vrhunskog istraživanja.

Sažetak: Program Ciljana znanstvena istraživanja podržava kolaborativne projekte industrijskih istraživanja, koji se provode  u suradnji između poduzeća i istraživačkih organizacija. Očekuje se da će istraživanja podržana programom ojačati put prema istraživanjima više razine tehnološke spremnosti, odnosno prema eksperimentalnom razvoju i inovacijskim aktivnostima.

Prihvatljive aktivnosti / projekti:

1) Istraživanje (TRL 1-4);

2) Priprema projektnih prijedloga za buduće financiranje i planiranje dugoročne suradnje između akademske zajednice i gospodarstva;

3) Provjera i zaštita intelektualnog vlasništva;

4) Posjećivanje i organizacija konferencija ili drugih specijaliziranih događaja povezanih s istraživačkom temom projekta te umrežavanje s potencijalnim međunarodnim i nacionalnim suradnicima;

5) Diseminacija rezultata projekta i vidljivost;

6) Upravljanje projektom i koordinacija konzorcija (prihvatljivo samo za prijavitelja);

7) Administrativno vođenje projekta.

Minimalni / maksimalni iznos potpore: 500.000,00 € – 1.500.000,00 €

Intenzitet potpore: 

Intenzitet potpore za poduzeća:

  1. Projekti istraživanja i razvoja – Temeljno istraživanje: 100% prihvatljivih troškova za sve prijavitelje
  2. Projekti istraživanja i razvoja – Industrijsko istraživanje: 70% (moguće uvećanje do 80%) prihvatljivih troškova za male, 60% (moguće uvećanje do 75%) za srednje, te 50% (moguće uvećanje do 65%) za velike poduzetnike. 
  3. Potpore za inovacije: 50% za male i srednje poduzetnike, n/p za velike poduzetnike
  4. Potpore male vrijednosti (de minimis): 75% za sve prijavitelje

Intenzitet potpore za znanstveno-istraživačke organizacije: do 100% prihvatljivih troškova.

Ukupna sredstva: 50.003.318,00 €

Nadležno tijelo: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Izvor: fondovieu

Dokumentacija