ŽENSKI TIM DIŽE STANDARDE U MUŠKOM KONZULTANTSKOM POSLU

Ars Illyricu pokrenula je Sanda Lončar 2009. s namjerom da tržištu ponudi cjelovitu uslugu poslovnog savjetovanja od strateškog planiranja, modela financiranja s fokusom na fondove EU, održivosti i usklađenosti do brendiranja i pozicioniranja na tržištu. O uspješnosti svjedoči više od dvjesto klijenata iz različitih područja i sektora, od industrije do turizma i kulture.

Sanda Lončar, osnivačica Ars Illyrica

Intervju Sanda Lončar za magazin LIDER, od 14. Lipnja 2019.
Piše: Ana Gavranić

Vlasnica tvrtke Ars Illyrica Sanda Lončar već dugo se bavi konzultantskim poslovima vezanim uz povlačenje sredstava iz EU fondova, a u poduzetnički svijet ušla je još prije dvanaest godina. Osnivanje tvrtke Ars Illyrica 2009. godine bio je logičan nastavak u njezinoj karijeri, u kojoj je, kako nam kaže, do tada prošla gotovo sve aspekte poslovanja – financije, marketing, prodaju, nabavu i proizvodnju u privatnom sektoru. Veliku ulogu u njezinu poslovnom samoodređenju odigrao i angažman u međunarodnoj nevladinoj organizaciji IRC još prije osamnaest godina.

-Tu sam naučila osnove posla, kako dizajnirati projekt, uobličiti ideju, financirati razvoj i motivirati zajednicu, a oduševilo me je raditi u modernoj, dinamičnoj i projektnoj organizaciji, internacionalnom okruženju te humanitarni karakter posla. U svakom sam poslu mnogo učila i sve mi je bilo zanimljivo. Vrlo često sam uz osnovni posao radila i dodatni, paralelno se školovala i usavršavala gdje god sam mogla, pa sam tako stekla intenzivnu radnu rutinu, ali i sklonost podizanju ljestvice uvijek za mrvicu više. Kako sam sazrijevala u poslovnom smislu, osnutak tvrtke mi je bio konačno ostvarenje vlastite vizije, najbolji način da izrazim svoje potencijale – prepričava nam Lončar.

Uredi u Zagrebu i Imotskom

Za osnutak tvrtke bila su ključna dva momenta. S obzirom na to da je stalno dobivala upite za izradu strategija i projekata te namicanje sredstava iz fondova EU, činilo joj se profesionalno da iza tih, u početku honorarnih poslova, bude pravna osoba kojoj će ona biti osnivačica.

  • Istodobno je moj, danas nažalost pokojni, brat Robert imao viziju da otvori fitness centar, tako da je bilo logično osnovati tvrtku kroz koju smo pokrenuli te dvije djelatnosti. Ubrzo nakon osnivanja razdvojili smo djelatnosti u dvije odvojene pravne osobe i danas su svaka za sebe, nakon velikih izazova, uspješne u svom poslovanju –  rekla je Lončar.  

Osim ured u Zagrebu, otvorila je prije četiri godine ured i u Imotskom. Osnovna ideja pri pokretanju tvrktke je da na tržište ponudi uslugu poslovnog savjetovanja koja je drugačija od drugih sličnih usluga. U vrijeme osnivanja tvrtke, kako je rekla, bilo je tek nekoliko konzultanata koji su poznavali EU procedure i prijavljivali projekte na pretpristupne fondove. Ono što joj je bila želja i cilj da ponudi uslugu koja će obuhvatiti sve što je potrebno za uspješno poslovanje klijenata. To uključuje strateško planiranje, modele financiranja, održivost i usklađenost, brendiranje i pozicioniranje na tržištu.

  • Vizija naše tvrtke je da budemo ključni partner svima koji se žele strateški razvijati i održivo rasti, a misija nam je izvrsnost u prepoznavanju potreba i želja naših klijenata, ponekad i prije njih samih. Do sada se ovaj poslovni model pokazao uspješnim – rekla je Lončar, koja smatra da je nužno da razvoj bude organski, da se tvrtka osnažuje jednako na svim razinama, odnosno kontinuiranim razvojem kadrova i jačim brendiranjem usluga.

Svakodnevno učenje

Kadroviranje je, kako kaže, ključan segment rasta. Da biste dobili kvalitetnog djelatnika, praksa je pokazala da ga, veli nam ova poduzetnica, treba odgojiti. Ponosna je što se njezin tim sastoji od žena, i to pretežito  mlađih, raznolikog profila, tako da je međusobno učenje njihova svakodnevica. Kod zapošljavanja novih radnika, uvijek naglasi da im ne nudi posao, već struku. Biti kompletan konzultant znači svakodnevno učenje u svim smjerovima, i to je, kako je rekla, temelj rasta tvrtke Ars Illyrica.

Surađuju s više od dvjesto klijenata, a oblik i intenzitet suradnje ovisi i o veličini klijenta te njegovim razvojnim potrebama.

  • Klijenti nam dolaze iz različitih podrčja i sektora, od industrije do turizma i kulture. Surađujemo i s privatnim i javnim sektorom, a klijenti nas doživljavaju kao svoj prošireni tim. Mogu reći da s nekim klijentima surađujem od samog početka moje, a ponekad i njihove, samostalne djelatnosti. S nekima smo prošli i po nekoliko investicijskih ciklusa, zato ih smatram partnerima. To je, mislim, najveći uspjeh od svih – uvjerena je Lončar.

Iskrenost je temelj povjerenja

Lončar smatra da je njezina najveća prednost upravo cjeloviti pristup poslu. Vrlo često naglašavamo da kod nje projekt nije samo slovo na papiru. Drugim riječima, kako je rekla, projekt mora „oživjeti“ već u fazi dizajniranja, na duhovnoj i svakoj drugoj razini te mora odražavati buduće stvarnosti već u startu.

  • Bez obzira u kojem je sektoru riječ, proces je uvijek isti, projekt mora postići svoj cilj i ostvariti rezultate, strategija mora biti provediva i provoditi se, koristi moraju biti jasne i profit mora biti ostvaren. Sve drugo je ono što mi ne radimo i ne želimo – samo slovo na papiru. Ako je rezultat ostvaren, onda je i financijska naknada prihvatljiva. Uvijek se sjetim izjave jednog klijenta: ne plaćam vas ja, vi sami sebe plaćate – pri čemu je mislio na stvarne koristi od našeg angažmana. Kad stvari sagledate dugoročno, kvalitetan i pravodoban poslovni savjet je na prihodovnoj, a ne na troškovnoj strani priče. Ako to nije tako, onda nešto u toj priči ne valja – poručila je Lončar.

U njezinom poslu ne postoje uniformirani procesi, nego su oni prilagođeni klijentu odnosno krajnjem cilju savjetovanja. Usluga može obuhvaćati širi ili uži spektar, no uvijek joj mora biti isti cilj – održiv rast klijenta, odnosno financiranje tog razvoja. Procijeni li da angažman njezine tvrtke i tima, koliko god stručan bio, neće dovesti do toga, čak i po cijenu da odbiju klijenta – uvijek to kažu.

  • Što se tiče prvih kontakata s novim klijentima, najveći dio je po preporuci zadovoljnih klijenata. Nekad smo uključeni od početka projektne ideje, a ponekad nas klijenti kontaktiraju nakon što su već prošli prvih par faza procesa i ne mogu, ne znaju dalje. U svakom slučaju, najbolje je kad smo uključeni od samog starta, jer je neusporedivo lakše nešto kreirati iz početka nego ispravljati krivo započete projekte – objasnila je Lončar.

Izloženost tržištu

Tim Ars Illyrica specijaliziran je za prepoznavanje i kreiranje mogućnosti, razvoj ideja, poslovnih koncepata, izradu investicijskih studija i poslovnih planova te za provedbe projekata, a najveći naglasak stavlja na izradu strateških dokumenata i brendiranja, interpretacije resursa kroz održive gospodarske modele, odnosno cjeloviti razvoj lokalne zajednice.

  • Brojnim idejama i vizijama smo dali oblik, mnoge projekte razradili i proveli, portfelj naših projekata je zaista širok. Od muzeja, proizvodnih hala, komunalne i društvene infrastrukture, opremili smo i rekonstruirali mnoge tvrtke, osmislili i pokrenuli brojne socijalne projekte i aktivnosti – otkrila je Lončar i dodala da je teško izdvojiti projekte koji bi im bili draži od ostalih.

Prema njezinom mišljenju, poduzetnik je potpuno izložen na tržištu, a u našem društvu se osjeća kao u kaubojskom filmu, stranac kojega zakon ne štiti.

  • Ovdje ponajprije mislim na male poduzetnike čiji je doprinos ukupnom gospodarstvu izniman. Mjere i poticaji koji su dostupni nisu dovoljni i smatram da se to treba poboljšati, jer su direktna injekcija u gospodarstvo, a rezultati su odmah vidljivi kroz zapošljavanje i fiskalne namete. Ako se mali poduzetnik ugasi, nije nikoga briga, i to ga čini najranjivijom skupinom u gospodarstvu. Stoga, ako ga država već ne može pomagati poticajima, trebala bi ga barem moći bolje pravno zaštititi. U javnosti je previše loših gospodarskih tema koje doprinose općem dojmu da nam kao društvu ne ide baš najbolje. Srećom za sve nas, ima izvrsnih primjera, iza kojih stoje osobe, poduzetnici i vizionari, koji to demantiraju – zaključila je Lončar.

IZVOR: LIDER