Javni poziv Inovacijski fond za male projekte

Datum objave: 31.3.2022.

FOND: Inovacijski fond

Referentni broj: INNOVFUND-2021-SSC

Status: Zatvoren

Datum početka prijave: 31.3.2022.

Rok za podnošenje projektnih prijava: 31.8.2022. do 17:00 sati

Prihvatljivi korisnici: javni i privatni pravni subjekti iz državačlanica EU, Norveške i Islanda

Svrha poziva: Svrha poziva je podrška inovativnim projektima u čistoj energiji i industriji za potporu uvođenju ključnih tehnologija potrebnih za postizanje klimatske neutralnosti i doprinos zelenom oporavku Europe.

Sažetak: Inovacijski fond otvorio je 31. ožujka 2022. godine drugi poziv za male projekte s ukupnim proračunom od 100 milijuna EUR, za tehnologije za obnovljive izvore energije, energetski intenzivne industrije, skladištenje energije i prikupljanje, korištenje i skladištenje ugljika.

Prihvatljive aktivnosti / projekti: Prihvatljivi su projekti s kapitalnim ulaganjem između 2,5 i 7,5 milijuna eura s fokusom na inovativne, ali zrele tehnologije koje su spremne za dosezanje tržišta:

  1. aktivnosti koje podržavaju inovacije u niskougljičnim tehnologijama i procesima u sektorima navedenim u Dodatku I EU ETS Direktive 2003/873, uključujući ekološki sigurno hvatanje i korištenje ugljika (CCU) koje značajno doprinosi ublažavanju klimatskih promjena,
  2. aktivnosti koje pomažu stimulirati razvoj i provedbu projekata koji imaju za cilj ekološki sigurno hvatanje i geološko skladištenje CO2 (CCS)
  3. aktivnosti koje pomažu stimulirati razvoj i djelovanje inovativnih tehnologija korištenja i skladištenja obnovljive energije.

Minimalni / maksimalni iznos potpore: Prihvatljivi su projekti s kapitalnim ulaganjem između 2,5 i 7,5 milijuna eura, a potpora može iznositi do 60% prihvatljivih troškova.

Intenzitet potpore:  do 60% prihvatljivih troškova

Ukupna sredstva: 100.000.000,00 EUR

Nadležno tijelo: Europska izvršna agencija za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA)

Izvor: ec.europa.eu

Dokumentacija