Niže kamatne stope za poduzetnike iz programa HBOR-a

U HBOR-u je održana konferencija za medije na kojem su predstavljene izmjene kreditnih programa, sniženje kamatnih stopa, aktivnosti planirane u budućnosti te poslovni rezultati HBOR-a u 2018. godini.

Kako bi hrvatskim poduzetnicima dodatno olakšao pristup svojim sredstvima kreditiranja, HBOR je od 1. svibnja ove godine postojećih 25 programa kreditiranja sažeo u 9 programa koji su objedinili sve pogodnosti, a uvedene su i nove.  Tako tržišno konkurentni poduzetnici koje se bave djelatnostima od posebnog interesa – poljoprivredom i ribarstvom, prerađivačkom industrijom ili računalnim programiranjem od sada svoje investicije mogu kreditirati uz kamatnu stopu koja iznosi 1,5 posto uz mogućnost dodatnog sniženja za 0,2 postotna boda za zapošljavanje mladih i do 0,572 postotna boda za inovativne poduzetnike (po InnovFin kriterijima) što u konačnici znači da kamatna stopa za ove poduzetnike može biti 0,728 posto. Po programu Priprema izvoza umjesto dosadašnjih 2, odnosno 3 posto, kamatna stopa, koja ovisi o kreditnom rangu poduzetnika i kolateralizaciji, sada može biti već od 1,75 posto. Snižena je i kamatna stopa za kreditiranje obrtnih sredstava s postojećih 4 posto na 3,5 posto za dugoročne i 2 posto za kratkoročne kredite, a javni sektor, ovisno o području ulaganja, investicije može kreditirati po kamatnoj stopi od 1,75 posto ili 2 posto bez naknade za rezervaciju sredstava. 

„Izmjenom programa koju danas predstavljamo konačno možemo reći da veliki broj naših poduzetnika može ostvariti kamatne stope niže od 2 posto. Ovo se odnosi i na HBOR-ove kredite, ali i na financijske instrumente koje provodimo“ istaknula je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a naglasivši da će fokus HBOR-a u idućem razdoblju biti na razvoju novih proizvoda kao primjerice financiranja putem rizičnog kapitala.


Najavljena je provedba dva nova financijska instrumenta: „Investicijski krediti za ruralni razvoj“ koji će omogućiti povoljno kreditiranje ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju te „Krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike“ koji će omogućiti povoljno kreditiranje projekata naših poduzetnika iz proizvodne industrije i uslužnih djelatnosti.  HBOR je uključen i u uspostavu investicijske platforme za financiranje projekata Pametnih gradova i Pametnih otoka za koju će biti ključna dobra pripremljenost projekata i tehnička pomoć. Tehnička pomoć za projekte na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije bit će osigurana iz ELENA programa. Naime, korištenjem ELENA programa HBOR će osigurati 2,1 milijun eura bespovratnih sredstava za pokriće troškova savjetodavnih usluga i izrade projektne dokumentacije. Očekuje se da će ova sredstva biti dostupna tijekom iduće godine. 

Za izvoznike je HBOR, osim sniženja kamatnih stopa, najavio i uvođenje novog programa osiguranja izvoza koji će biti namijenjen bankama kako bi se izvoznicima olakšao pristup financijskim sredstvima. Radi se o osiguranju portfelja kredita za obrtna sredstva za izvoznike koje će poslovne banke moći nuditi svojim klijentima od jeseni ove godine. 

Nakon što je polovicom ove godine postao aktivan ESIF Fond rizičnog kapitala namijenjen start-up poduzećima i ulaganjima u ranim fazama razvoja poslovanja, za kraj godine je najavljen odabir društva za upravljanje sredstvima CROGIP (Croatian Growth Investment Programme). Radi se o zajedničkoj inicijativi Europskog investicijskog fonda i HBOR-a kojom je pokrenut program za poticanje ulaganja u kapital malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća s do 3000 zaposlenika koja nisu start-upovi.

Izvor: hbor