U KAMENU ČVOR – KRAVATA IMOTA

Projekt U kamenu čvor – kravata Imota, autorski je projekt Sande Lončar i Suzane Budimir realiziran u razdoblju od srpnja 2006. do 2008. godine.

Cilj projekta bio je prikupljanje, obrada i arhiviranje fotografske i literarne građe s područja Imotske krajine od sredine 19. do sredine 20. stoljeća, postavljanjem izložbe fotografija te izradom i publikacijom monografije.
Izložba fotografija i monografija otkrivaju gotovo nepoznatu, iznenađujuće vitalnu kulturu kravate, odijevanja i fotografiranja, kao snažnu sastavnicu kulturnog identiteta Imotske krajine, od sredine 19. do sredine 20. stoljeća.

Organizator izložbe i nakladnik monografije je ustanova Academia Cravatica, a glavna i odgovorna urednica je Sanda Lončar.

Izložene stare fotografije (oko 220), koje je prikupila i obradila Suzana Budimir, jedinstveni su dokumenti vremena i prikazuju stanovnike Imotske krajine – razne osobe i skupine, od težaka do „gospode“, u raznim životnim uvjetima, ali s jednim zajedničkim obilježjem – svi nose kravatu kao ures. Postav izložbe potpisuju Suzana Budimir i Sanda Lončar.

Monografija sadrži znanstvene i književne priloge o rupcu, kravati i povijesti fotografije u Imotskoj krajini. Još jedno poglavlje ove bogate monografije čini čak četrdesetak izjava, čiji su autori osobe istaknute u javnosti, porijeklom iz Imotske krajine. Njihova osobna i obiteljska iskustva u vezi s kravatom zanimljiv su i važan doprinos upoznavanju i posvješćivanju tradicije i kulture odijevanja u imotskom kraju.

Organizacija izložbe i predstavljanje monografije U kamenu čvor – kravata Imota na sljedećim mjestima:

  • Glumci u Zagvozdu, Zagvozd, srpanj 2006. godine
  • Runovićko lito, Runovići, kolovoz 2006. godine
  • Etnografski muzej Zagreb, od 18.-27. rujna 2007. godine
  • Muzej arheoloških spomenika Split, od 16. listopada do 9. studenog 2007. godine
  • Samostan Svete Klare, Dubrovnik, 24. studenog 2007. godine
  • Pučko otvoreno učilište Imotski, Imotski, predstavljanje monografije, 17. listopada 2007. godine
  • Palazzo Pretorio, Lendinara, Italija, u sklopu projekta „U zvucima mjesta“/”Nei suoni dei luoghi”, 8. svibnja 2008. godine

Pregledajte monografiju